woensdag 2 september 2009

"Gmail is down"

Ik ben nog uit de tijd dat Gmail een hebbeding was. Pas in 2007 kon iedereen die dat wilde een account openen. Voor die tijd moest je een "uitnodiging" hebben. Gmail was toen al zo'n hype dat er voor die uitnodigingen zelfs geld op eBay voor werd betaald.

Niet door mij, ik zeg het maar even. Ik had gewoon een vage kennis via het nog vagere muziekjesruilengedoe.

Gisteravond kwam ik, na een raadsvergadering wat later thuis en ... Gmail deed het niet. En later deed het het nog niet. En nog later deed het het nog steeds niet. Ik ging naar bed en terwijl ik sliep bezweek Twitter bijna onder de berichtjes die Gmail niet konden gebruiken, en niet konden missen.

"I think gmail is down, which sort of ends my life. sort of." Dat was wel de opvallendste Twitterzin.

Nu is dat zwaar overdreven en Gmail deed het 's ochtends weer. Maar. Steeds meer en meer gegevens, mail, documenten, bestanden, dat soort dingen, wordt door de gebruiker ergens op een site ver weg gezet. Op een plek die zomaar onbereikbaar of weg kan zijn. Natuurlijk, Google zal niet zomaar verdwenen zijn en vanmorgen bood men meteen zijn excuses aan voor het uitvallen van Gmail. Maar het hele web 2.0 bestaat natuurlijk wel bij de gratie van toegankelijke sites die vaak ook nog gratis zijn. En dat kan zomaar voorbij zijn.

Ooit bestond er een prachtige zoekmachine, populair, hogelijk geprezen enzo. AltaVista. Als extra service kon je er ook een mailaccount openen. Dat deed ik natuurlijk. Heel fijn programma. Tot de mailservice plots beindigd werd. Ik denk dat er mensen zijn die nooit meer iets van me gehoord hebben, alleen maar omdat hun adres alleen in dat mailaccount zat.

Ben ik daarna voorzichtiger geworden? Niet echt. De helft van mijn werkleven zit in Gmail. Maar een risico is het wel.

Google heeft trouwens zijn nieuwste hebbeding al weer in de startblokken staan. Eind september komt GoogleWave. Dat wordt het helemaal. 2.0'er dan wat dan ook. En je kunt het alleen maar gebruiken als je een uitnodiging krijgt.

Begint het hele gedoe weer opnieuw.

3 opmerkingen:

Aanmeldformulier zei

misschien dat jij tot de uitverkorenen hoort (goed nederlands?)

Ton de Kruyff zei

Leuke link:) Ik heb dat formulier al een paar keer ingevuld. Ik heb er zelfs bij gezet dat ik ooit een Gmailbox (toen die nog een datalimiet hadden) helemaal opgebruikt heb.

23 dingen ProBiblio zei

Er zijn zat bedrijven die al hun mail, docs en agenda's via Google laten lopen. De vorige storing bij Google leverde miljoenen schade op. Da's het probleem vaak met dit soort diensten, de schade is meteen enorm...