donderdag 19 juli 2012

Wel/niet (met poll)

Nu heb ik nogal een korte attentiespanne dus terwijl de rest van de aanwezigen verder spraken over 7Dingen na de zomervakantie las ik "Scan en advies Bibliotheek Langedijk en sociale media" van Edwin.

Twitter, daar stonden zinnige dingen over. Bij de stukken over Facebook haakte ik mentaal wat af, maar dat kwam door mijn persoonlijke blinde vlek voor Facebook. Gelukkig zijn er anderen die Facebook wel snappen. Nee, best een goed advies, daar konden we wel wat mee.

Tot ik bij het eind kwam. "In het geval van Bibliotheek Langedijk is het weblog van directeur Ton de Kruyff ook een vermelding waard. Het is duidelijk dat Ton er bewust voor kiest om op persoonlijke titel te schrijven en waarschijnlijk bewust niet naar L.A.R.S laat verwijzen op de website. [...] Het zou mijns inziens een goede zet zijn om die bijdragen (of een selectie daaruit) ook op de website te plaatsen ...".

Zo heb je een leuk overleg. Zo heb je een dilemma.

Soms blog ik. Soms gaat dat over bibliotheken. Misschien is het zinnig om met het blog wat te doen voor de bibliotheek. Daar werk ik tenslotte. En ik vind het ook nog belangrijk werk
Maar ja, ik blog (als ik al blog) als ik vrij heb en, het kan schizofreen klinken, dan wil ik wel eens iets anders vinden dan wanneer ik werk.
Dus, als we het blog gaat gebruiken voor de bibliotheek, ga ik dan anders schrijven, of nog erger, anders denken?
Maar, misschien is het voor de mensen die hier komen ook wel weer leuk om iets meer te weten over die meneer die ze soms tegenkomen.
Maar misschien vinden ze het wel zinloos gebabbel. En dat van hun belastingcenten ook nog.
Maar ja, Edwin heeft er natuurlijk wel weer verstand van.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. En daar wordt het niet boeiender van.

Dus gaan we er op een andere manier proberen uit te komen.

Hieronder een poll. De vraag is duidelijk. Klik het één, of het ander aan. Meeste stemmen gelden, en als het gelijk eindigt gooi ik een muntje op.


15 opmerkingen:

schrijverdezes zei

In ja of nee kan ik hem niet helemaal kwijt maar ik heb wel degelijk een mening: niet doen. Je blog is daar veel te persoonlijk voor. Een maandelijkse (of wekelijkse) column op de bieb-site, dat lijkt me misschien eventueel wél iets. Maar je blog schrijf je als Ton en niet als directeur.
Hier denkt Edwin anders over, dat weet ik.
Ik snap overigens eerlijk gezegd niet dat je zo'n beslissing aan anderen overlaat...

Ton de Kruyff zei

Ik snap wat je bedoelt, maar als ik deze beslissing aan mezelf overlaat kom ik er helemaal nooit uit.

Edwin Mijnsbergen zei

Te persoonlijk? Ik zou liever stellen: 'daar is je blog menselijk genoeg voor'. Misschien zijn niet alle bijdragen geschikt, dat zou kunnen, maar juist omdat het hier geen columns zijn, maar persoonlijke stukken is het bijzonder. Al die lang overdachte praatjes die rekening houden met politiek, functies, enz: die kennen we zo zachtjes aan wel. Het was fantastisch en een groot succes. We gaan ervoor mensen! Prima hoor, maar lezen over twijfels, zoals deze post bijvoorbeeld: dat is toch een stuk geloofwaardiger.

Maar allez, het doet me dan wel weer deugd dat het nog steeds geen gemeengoed is, om een of andere reden :-)

Marian zei

Ik heb nee gestemd omdat je zelf aangeeft dat je dan misschien toch anders gaat schrijven en dat zou ik doodzonde vinden. Kan je niet af en toe een scherp stukje schrijven op het Bosgroet 4 blog??

Ton de Kruyff zei

@marian Bosgroet 4 heb ik een tijdelijke slaappauze gegeven, juist omdat t me daar nooit lukte om een aardig stuk te schrijven. Ja, ik ben ingewikkelder dan ik zelf dacht

Huub van Dommelen zei

Voor mij geen twijfel, ik zeg doen. "5 redenen om als bibliotheek te bloggen" is een blog die ik hierover geschreven heb: http://bit.ly/L2Jns5 Mocht je als bibliotheekdirecteur geen tijd hebben of een writersblock, dan is een blogteam in de bibliotheek een oplossing. Helemaal eens dus met Edwin Mijnsbergen.

schrijverdezes zei

@Edwin,
Een column kan toch ook menselijk zijn? Maar wat zou Tons moeder ervan vinden als ze ineens op de biebsite stond? En het zijn juist mooie stukken, die hij over zijn moeder schrijft.
Zo'n stukje als over dat café waar je een boek cadeau krijgt, dat zou ik dan weer wél geschikt vinden voor de biebsite.
Maar dat we het hierover niet eens zouden zijn, dat wist ik vantevoren ;-)
Trouwens, ik weet niet of je dat erg vind, ik hoop natuurlijk van niet, maar ik vind het blog van Ton persoonlijker dan het jouwe. En daarmee bedoel ik níet 'beter', maar 'anders'.

schrijverdezes zei

@Edwin
vind=vindt(1x)

Edwin Mijnsbergen zei

@schrijver: Dat is helemaal waar, maar je ziet vaak toch dat columns en tijdschriftartikelen een andere lading krijgen. Ik schrijf ook veel minder lekker als het opeens formeel wordt. Op mijn blog denk ik ook nog wel na over dingen die ik schrijf, maar veel minder. Eerst schrijven, dan corrigeren. Ik hink altijd nog op meerdere gedachten ook. Daar had ik het vorige week uitgebreid over met Michael Minneboo en Peter de Kock. Was ooit een soort nieuwsbron, toen weer wat meer een persoonlijk platform, later ook soort archiefje en platform voor de dingen die ik doe. Het mooie is dat er geen regels voor zijn, maar eenduidig is het allemaal niet. Dat vind ik zelf echter ook wel weer lekker. Maar ik heb me veel te vaak ingehouden omdat ik toch rekening houd met gevoelens en soms ook met (mogelijke) opdrachtgevers. Dat zou nooit zo moeten zijn eigenlijk. Daarom vind ik het ook altijd zo mooi als dingen uit het hart worden geschreven.

Dat voorbeeld van moeder vind ik niet zo relevant eerlijk gezegd. Als je eenmaal online staat maakt het niet meer uit vind ik. Iedereen uit de biebscene weet toch wel dat Ton in de bibliotheek werkt en mensen die een beetje kunnen Googlen hebben dat ook zo ontdekt. Dat is zelfs niet zo lastig met mensen die pseudoniemen gebruiken, daar hebben we het al uitgebreid over gehad in het verleden. In die zin kun je er dan maar beter helemaal voor gaan denk ik.

Maar goed, nu bemoei ik me er niet meer mee hoor. Het was slechts een suggestie :-)

schrijverdezes zei

@Edwin,
Dat iedereen op internet je stukken kan vinden en te weten kan komen wie je bent, dat is natuurlijk zo, dat weet ik ook wel.
Maar dat is nog iets anders dan er bewust voor kíezen om persoonlijke dingen op een werksite te zetten.
En over dat inhouden: dat doe je op een werksite of -blog toch meer, dat lijkt me logisch. Daar representeer je niet alleen jezelf, maar ook je bibliotheek (of ander bedrijf).
Maar inderdaad: Ton beslist, daar moeten wij ons verder maar buiten houden ;-)

Gré van Brakel zei

De bibliotheek als middelpunt van de samenleving. Dat willen we toch? Geef de bieb een gezicht. Dat kan Ton als geen ander. Doen!

Fabiola zei

Als trouwe lezer en grote fan van je blogposts heb ik 'nee' gestemd, en ik hoefde er geen seconde over na te denken. Ik deed het uit puur egoïsme omdat ik bang ben dat het dan werkelijk een ander blog gaat worden, of je dat nu wilt of niet, bewust of onbewust, en dat zou ik zo ontzettend jammer vinden...
P.S. Ik ben me volop bewust dat ik nu projecteer :-)

Jeannemieke zei

Met veel interesse de reacties gelezen. Ik had gevoelsmatig zonder ook maar enige voorkennis van de diverse blogs "ja" gestemd. Waarom? Omdat ik het verfrissend vind om op een bieb blog ook eens iets anders te lezen dan over boeken, bezuinigingen of beleid. Soms is een persoonlijk verhaal of een vraag gewoon erg fijn om te lezen. Om er vervolgens nog eens over na te denken of er om te glimlachen...

Jeannemieke zei

Met veel interesse de reacties gelezen. Ik had gevoelsmatig zonder ook maar enige voorkennis van de diverse blogs "ja" gestemd. Waarom? Omdat ik het verfrissend vind om op een bieb blog ook eens iets anders te lezen dan over boeken, bezuinigingen of beleid. Soms is een persoonlijk verhaal of een vraag gewoon erg fijn om te lezen. Om er vervolgens nog eens over na te denken of er om te glimlachen...

Ton de Kruyff zei

Bedankt voor alle reacties tot zover. Het aardige is dat ik me in alle reacties, voor en tegen kan vinden.
Schizofrenie is een rare ziekte :-)