woensdag 4 januari 2012

Een wenkende generatiekloof"Kijk, die er nu aankomen, die zijn ook ouder".
"Ja, maar, nee, die zijn gewoon als begeleiding met hun zoon meegekomen. Dat telt niet".

Over de laatste keer dat de leukste vrouw en ik in Paradiso waren heb ik niets geschreven. Dat komt waarschijnlijk omdat het nogal een schokkende gebeurtenis was. Voor ons dan. The Wombats zagen we toen. Leuke muziek hoor, maar al heel vlug voelden we ons een beetje indringers op het verkeerde feestje. Om ons heen kijkend beseften we dat we van 98,3% van de aanwezigen in de zaal de ouders hadden kunnen zijn.
Een generatiekloof gaapte ons tegemoet.

The Vaccines maakten de leukste cd van vorig jaar. Dus dan ga je naar zo'n bandje kijken als ze komen spelen. Dat deed je vroeger, dat doe je nu nog steeds. Waarom niet? Je bent zo oud als je je voelt. Toch?

Ergens aan de overkant van de zaal stond ook een meneer van in de veertig. Zijn lippen vormden de tekst van "Teenage Kicks" van The Undertones. Het was de enige die ik mee zag hummen met het liedje dat klonk voor de band opkwam. De rest van de zaal zei het lied zo te zien helemaal niets.

The Vaccines speelden vlug, vrolijk, kort, hard en snel. Er was een vervangende drummer, de eigen drummer had "family issues" en was in Engeland gebleven. Dat was jammer want waarschijnlijk daardoor werden er geen nieuwe liedjes als "Teenage icon" gespeeld. Maar verder, heel leuk.

De moeder van de jongen die we binnen hadden zien komen zong keurig alle teksten mee. En maakte foto's. De vader keek oplettend rond en vormde een éénpersoons beschermingsmuur tussen zijn zoon en de springende zaal.

De generatiekloof van de vorige keer was er nu ook weer. Iets minder gapend, de gemiddelde leeftijd was wat hoger en de bezoekers waren iets minder schoongewassen vrolijk fris dan bij The Wombats. Maar, de kloof was waarneembaar en zat ook wat in de weg.

"You wanna get young but you're just getting older", zingen The Vaccines zelf in "Family Friend".

Is er een punt komende dat we niet meer met goed fatsoen zomaar naar een bandje kunnen gaan kijken? Worden we oud? Te oud?
Misschien ben je wel zo oud als je je voelt maar is dat voornamelijk zo wanneer je tussen mensen staat die van ongeveer dezelfde generatie zijn. En gaat het niet meer op wanneer de mensen tussen wie je staat voor het grootste deel nog kerstvakantie hebben en pas volgende week weer naar school moeten.

The Vaccines zijn nog steeds een heel erg leuk bandje. Met vast een mooie toekomst. Maar als ze weer langskomen gaan we toch eens kijken of we ergens een kind kunnen lenen. Wij blijven dan wel wat achterin aan de zijkant staan. Het geleende kind kan dan gewoon in de zaal fijn meespringen. En ik kan hem of haar dan ook mooi de tekst van "Teenage Kicks" leren.

Geen opmerkingen: