woensdag 3 augustus 2011

My Little Free Library


Gisteren, toen ik de tweet van @Bibliohan las moest ik er alleen maar om glimlachen. Breed glimlachen dat wel maar meer gebeurde er niet.

Maar na een goede nachtrust en wat nadenken zie ik het allemaal plots in een veel bredere context, de Little Free Library.

Het is een best serieus project, die Little Free Library's. Bouw een soort vogelhuisje, maar dan wat groter. Doe er boeken in. Zet het langs de straat en, om met die film te spreken "If you build it they will come".
Nou ja, blader maar even door de website. Echt moeilijk is het allemaal niet.

Nu nog alleen in Amerika. Maar. Kijk nog eens goed naar het plaatje.

Hij is kleiner dan een plug-in bibliotheek. Hij is waarschijnlijk zelfs kleiner dan een schaalmodel van de plug-in bibliotheek.
Goedkoper dan een wijksteunpuntbibliotheekuitleenpost.
Inpasbaar in elk onderwijstype.
Overhead? Welke overhead?
De sociale ontmoetingsfunctie lijkt me langs de kant van de weg ook wel geregeld.

Al met al, iets voor het Formulebureau? Of wordt het dan toch weer te duur?

Alleen de e-Boeken, dat zie ik ook in zo'n Little Free Library nog niet zo makkelijk geregeld worden. Maar misschien kunnen we daar dan een overlegstructuur op los laten.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig plan. Is vast ook nog wel een leuke subsidie voor te krijgen. Voor het samenstellen van focusgroepen en het aanstellen van een paar projectmanagers.

Ton de Kruyff zei

@tenaanval als jij nou eens gewoon t projectmanagement voor de Bollenstreek, Schiphol en alles wat daar tussen ligt doet. Of zou t weer via een PSO geregeld moeten worden?

JohanS zei

Ik zeg: klein houden, die little free library. Als Tenaanval begint in de Bollenstreek en jij in de Kop van Noord-Holland kunnen jullie stilletjes naar elkaar toe werken. Ik zorg wel voor de koffie. Oké?

Ton de Kruyff zei

Ik ga op timmercursus Johan, zodra de eerste kleine bibliotheek af is laat ik het weten, dan kun je koffie gaan zetten :)

Ronald Huizer zei

In Provincie Utrecht zijn we hier nu in een iets gewijzigde variant mee bezig, namelijk Boekspots. Boekspots zijn boekenkasten op een locatie, buiten of binnen de bibliotheek, waar mensen boeken kunnen delen.

Er zijn zo min mogelijk regels, om het gebruik zo makkelijk mogelijk te maken. Inschrijven, in-&uitchecken is allemaal niet nodig.

Het gaat erom dat de locatie, de mensen die op de locatie komen en de toegankelijkheid belangrijker zijn dan een doorzoekbare collectie: We gaan uit van de gedachte dat als je 200 boeken neerzet, er altijd een boek bijzit dat je wilt lezen. En dat het waarde biedt om boeken en je leeservaring (in het boek geschreven) te delen.

Zie www.boekspots.nl

Ton de Kruyff zei

@Ronald Ik zag een paar tweets er over voorbij komen. Pracht idee. Ik hoop dat er nog een hoop kasten door het land gaan verschijnen.

F.J.Mulschlegel zei

Er staat nu een "Little Free Library" in Zutphen, al sinds mei.

Ton de Kruyff zei

Als ik eens in de buurt van Zutphen ben ga ik er naar kijken. Heeft de LFL ook een andres?