maandag 31 oktober 2016

Wandelen in Petra: klauteren in wadi Abu Ullayqa (8)
Aan de noordkant van Petra zijn drie valleien waar je door kunt. Vorig jaar zei ik nog dat de meest rechtse, wadi Anu Alluyqa te verstopt met rotsen was om door te gaan. Dus probeerden we het dit jaar nog een keer.

Duur: iets van anderhalf tot twee uur vanaf het sjieke restaurant bij de trappen naar het klooster.

Ga voor het restaurant naar rechts en neem de weg naar B'dul, het dorp waar in 1983 de bedoeïenen werden gehuisvest toen ze niet meer in de grotten van Petra mochten wonen.Neem, wanneer de weg naar rechts en omhoog naar B'dul buigt de vallei,wadi aan je linkerhand.


Na iets van een kwartier is er links een oude boom en rechts een afslag. Negeer de afslag en loop door. De vallei lijkt omhoog de bergen in te lopen, buig naar links een met oleander begroeid ravijn in.


Na een hoop irritante struiken en het negeren van een afslag naar rechts kom je bij het eerste obstakel. Een fors grote rots verspert het ravijn. Helemaal. Klim aan de rechterkant omhoog en ga terug het ravijn in.

Er zijn in totaal iets van zeven obstakels waar je in het ravijn overheen moet. Drie zijn lastig.

NB Het lijkt in Nederland, met de verwarming aan misschien wat overdreven maar vraag je elke keer als je omhoog klimt af of je weer terug kunt/durft. De kans dat je op deze route iemand tegenkomt is ongeveer 0.


Meteen nadat je weer in het ravijn bent verspert alweer een enorm rotsblok de weg. Links is ruimte, ga er daar onderdoor en klauter daarna omhoog. Hierna komt direct nog een lastig klautertje over een grote gladde rots met weinig houvast maar daarna wordt het makkelijker.


Wanneer je uit het ravijn en in de vallei bent zie je achter je B'dul liggen. Volg de vallei naar het noorden. Negeer afslagen.


Echt fout lopen kun je nu niet meer. De weg wordt nog een keer verspert door een erg grote rots. Ga een stukje terug en loop er links omheen. Wanneer je in het midden van de vallei een grote rotstoren (berg mag ook) ziet ga daar dan aan de rechterkant omheen.

Aan het einde van de vallei worden de rotsen wit van kleur. Ga schuin links en vindt een weg door de witte rotsen. Er zijn er meerdere.


Je kunt nu links afslaan en door de middelste vallei terug gaan naar Petra, naar little Petra lopen of, als je echt veel energie hebt naar het klooster via de richel gaan.


Geen opmerkingen: