maandag 22 juni 2015

#CharlestonSyllabus


Ik had er nog nooit van gehoord, van sundown plaatsen.
Jij wel?

"A sundown town is a town, city, or neighborhood in the United States that is purposely all-white, excluding people of other races. The term came from signs that were posted stating that people of color had to leave the town by sundown. They are also sometimes known as sunset towns or gray towns" (wikipedia)

Ik had waarschijnlijk ook verder nooit van het bestaan van dit soort plaatsen geweten als ik niet een paar dagen na de terroristische aanslag in Charleston de hashtag #CharlestonSyllabus op Twitter was tegengekomen.

Academici, mensen zonder graad, boze mensen, droeve mensen deelden via die hashtag boeken, documenten, films over de achtergronden van racisme in de VS. Bibliothecarissen hielpen mee, maakten lijsten. Een zo'n lijst staat hier.

En nee, het veranderde niets aan dat wat er gebeurde. Maar het was op een bijzondere, misschien wrange manier ook weer mooi om te zien hoe veel mensen informatie aandroegen die dat wat je niet kunt begrijpen in een context probeerde te plaatsen.

Hierna kun je naar believen gedachtes invoegen als "Goh, dat zou je met veel meer gebeurtenissen kunnen doen", "Dat zouden wij ook moeten doen", "Dat is wat heel anders dan twitteren over een gratis app met gratis boeken om lekker te lezen" of iets over de VOB, of als je heel landelijk denkt de KB. De gebruikelijke reflexen zeg maar.

Al zou je je ook even naar een geannoteerde CharlestonSyllabus lijst kunnen kijken die net opdook.
Geen opmerkingen: