vrijdag 24 augustus 2012

"Och, was ik maar een Iraanse atoomwetenschapper"

Terwijl de rest van bibliothecair Nederland afgelopen woensdag in Amsterdam naar een lezing aan het luisteren was zat ik, zoals we dat thuis noemen, achter mijn deskje op de jeugdafdeling. Er waren nog veel medewerkers met vakantie. Vandaar. Niet dat ik er niet graag zit hoor, achter dat deskje. Zeker niet. Ik kan het iedere leidinggevende aanraden. Ken uw klant enzo, en dan niet alleen als statistisch getalletje.

Maar goed, ik zat daar een tijdje en na dat tijdje dacht ik "Och, was ik maar een Iraanse atoomwetenschapper".

Het was zo'n beetje nadat er een jongetje naar een boek had gevraagd. De titel tikte ik vlekkeloos in. En het een tijdje terug geupgrade bibliotheeksysteem liet een lijstje zien waar het boek niet tussen zat. Dus vroeg ik het jongetje of hij het wel zeker wist. Hij wist het zeker. En het hyperdeluxe bibliotheeksysteem kwam, consequent als het kan zijn met hetzelfde lijstje. Waar het boek dus niet tussen zat.
Net toen ik wilde zeggen "Sorry maar we hebben het niet" opende ik toch maar even Google en tikte het genoemde woord in. En bijna nog vlugger dan onmiddellijk verscheen het antwoord.
En toen realiseerde ik me mijn fout. Het woord dat de jongen noemde was het derde woord uit de titel. Dom! Van Mij! Want als je alleen het derde woord weet moet je ook in 2012 in de catalogus van het toch niet echt gratis zijnde bibliotheeksysteem een menuutje open doen en daarna de catalogus op "woorden" zetten.
Dom! Van mij!

Nu hebben Iraanse atoomwetenschappers het niet makkelijk. Ze worden nogal eens opgeblazen bijvoorbeeld. En hun computersystemen worden nogal eens bestookt met virussen. En door zo'n virus dacht ik dus "Och, was ik maar een Iraanse atoomwetenschapper".

Een paar weken terug sloeg er in Iran weer eens een virus toe. Een wetenschapper zou daarover een mail gestuurd hebben.

"I am writing you to inform you that our nuclear program has once again been compromised and attacked by a new worm with exploits which have shut down our automation network at Natanz and another facility Fordo near Qom.
(...)
There was also some music playing randomly on several of the workstations during the middle of the night with the volume maxed out. I believe it was playing 'Thunderstruck' by AC/DC."

Kijk, dan heb je ook geen goed werkend computersysteem maar dan kont er in ieder geval nog een fijn gitaardoedeltje uit de blikken boxjes.


2 opmerkingen:

neef Bas zei

Ja makkelijke keuze. Met Thunderstruck wordt je werk al snel meer de moeite waard :-)

Ton de Kruyff zei

Ha Bas. Ik gok dat jij elke coachingsbijeenkomst met Thunderstruck begint, of er dan toch mee afsluit :-)