donderdag 8 september 2011

Kerouac tellen


Waarschijnlijk is er in elke plaats wel één. Of misschien wonen er zelfs meerdere. Maar in Den Helder heette hij vroeger Piet de teller. Piet liep buiten, en hij telde. Stoeptegels, auto's, bakstenen, het maakte niet uit wat eigenlijk. Hij telde alles.

Ik moest aan Piet denken toen ik het werk van Stefanie Posavec voorbij zag komen. En dat kwam weer omdat ze iets deed met "On the road" van Jack Kerouac.

Het beroemde boek van Kerouac las ik, vertaald natuurlijk, heel erg lang geleden. Ik vond het in de bibliotheek, waar ik toen nog als lezer kwam. Een pracht boek vond ik het, denk ik. Dat moet wel want Kerouac werd de tweede schrijver van wie ik vond dat ik alles moest lezen. Wat geen slim voornemen bleek te zijn, de man bleek naast mooie boeken ook ontzettend onleesbare zooi geschreven te hebben. Maar ja, wat je je voorneemt maak je af.

Maar, terug naar Posavec. Posavec telt. Zinnen, hoofdstukken. Ze kijkt naar hoe schrijvers zinnen schrijven. Korte zinnen, of juist heel lange. En van de getelde, en aangestreepte resultaten maakt ze tekeningen, kunst misschien wel.

Boven deze regels een afbeelding van de arceringen die Posavec maakte in "On the road" toen ze aan het tellen en meten was. Hieronder een grafische weergave van het eerste hoofdstuk van hetzelfde boek.


Piet de teller is al een tijd dood, Kerouac trouwens ook. Misschien wordt het tijd om weer eens wat van zijn boeken die staan te verstoffen in de boekenkast te herlezen.

7 opmerkingen:

Jouke zei

Ik heb alles van Kerouac!
En (moeilijk lezen die lange zinnen af en toe dat wel) het is geweldig!!
Mind your words about Kerouac :-).

Ton de Kruyff zei

Ik vind hem ook geweldig Jouke, echt.
Maar "Visions of Gerard" en "Visions of Cody"? Die vond ik toch echt niet om door te ploegen hoor.
Maar de rest is prachtig, ik zal mn words minden :-)

Edwin Mijnsbergen zei

"Now you understand the Oriental passion for tea," said Japhy. "Remember that book I told you about; the first sip is joy, the second is gladness, the third is serenity, the fourth is madness, the fifth is ecstasy."

Ik moet Dharma tuig weer eens herlezen. Vond ik prachtig.

Ton de Kruyff zei

Dat is idd een heel mooi boek. Ik moet het eigenlijk eens afstoffen, volgens mij hangt er nog een rare herinnering aan.

Edwin Mijnsbergen zei

Interessant :-) Kom een half uur later ook http://www.openculture.com/2011/09/jack_kerouac_reads_from_on_the_road.html tegen in de feeds. Dat zal ik dan wel weer toeval moeten noemen, maar dat doe ik lekker niet :-)

Ton de Kruyff zei

Zo'n mooi clipje kan geen toeval zijn. Daar moet iets achter zitten :)

Anoniem zei

Pier de teller!! Vroeger in den helder veel gezien. Heb hem ook gepest zien worden erg sneu. Woonde in de schelp.