vrijdag 25 juni 2010

In een andere supermarkt

Eergisteren zag ik J. in de supermarkt. Zelfde stad, andere supermarkt.

Ik ken J. al jaren. Al is "kennen" eigenlijk een misplaatst woord. Ik heb met haar op de middelbare school gezeten. Misschien zelfs in dezelfde klas. Dat weet ik niet zeker. De tijd van "Het was niet dat we niet wilden leren. Maar het kwam er gewoon niet van" is nogal wazig. Op school spraken we waarschijnlijk soms een woord met elkaar. Meer dan soms kan het niet geweest zijn. Ze hoorde bij een andere "groep", "zij" spraken nauwelijks met "ons". En andersom deden "we" dat ook niet.

Na de middelbare school werd ik jeugdbibliothecaris.
J. werd junk.
Zo doen we allemaal wat.

Veel mensen uit die tijd heb ik daarna nooit meer gezien. Maar J kom ik, soms met tussenpozen van weken of maanden al bijna 30 jaar tegen.
Vaak ziet ze er dan erg slecht uit. Of nog beroerder. Soms heeft ze ruzie. Met iemand van haar "groep".
Wanneer ik voorbij loop, en ze ziet me, dan is het even of ze uit haar rol stapt. Ze lacht, of doet haar best dat te doen. Ze zwaait een beetje en vraagt hoe het gaat.
Dat deed ze gister ook, in de supermarkt. Ik zeg dan altijd dat het goed gaat. En lach er ook maar bij.

En dan ben ik al voorbij, of gaat zij verder met ruzie maken.
Aan vragen hoe het met haar gaat ben ik in al die jaren nog niet toegekomen.

4 opmerkingen:

v/h schrijverdezes zei

'Na de middelbare school werd ik jeugdbibliothecaris. J. werd junk. Zo doen we allemaal wat.'
Wat zeg je dat weer mooi.
Ik vraag me af welke keuzes je in het leven 'bewust' maakt. Niet zo veel vermoed ik...

Ton de Kruyff zei

Vorige week, ik dacht op zaterdag, stond er nog een artikel over bewust en onbewust in de wetenschapsbijlage van de NRC. Bewust kiezen, dat leken we niet zo erg vaak te doen.

Ik heb nog even gezocht naar het stuk. Maar op de website van de NRC kan ik vaak alleen maar de link vinden waar je op mag klikken als de krant (weer eens) niet bezorgd is.

v/h schrijverdezes zei

Da's nou sterk, want ik zat ook even naar dat stuk te zoeken, om er naar te verwijzen. Ik heb het weliswaar niet gelezen, maar een huisgenoot vertelde erover.

Ton de Kruyff zei

Het was een best aardig stuk. Hoewel wel wat vaag en volgens mij kon je met de redenering in het stuk nog best veel kanten op.
Maar ja, ik kan nog steeds niet linken naar het artikel.