vrijdag 1 juli 2011

#verplichtnederlandstalig of "Gered door Ali B"

Ja, de tv is nog steeds stuk.

Kijk, we kunnen er natuurlijk allemaal kortstondig bozig om doen, of er om lachen en dan wat lollig letterlijke vertalingen van buitenlandse liedjes naar het Nederlands op Twitter zetten.
Maar het is natuurlijk nog maar het begin. Die quotering van de hoeveelheid Nederlandstalige muziek op Radio 2, daar gaat het natuurlijk niet bij blijven. Ergens op een moment zal er ook op de blogjes een percentage Nederlandstalige muziekjes moeten worden ingeplakt.
En dat percentage is op mijn blog te laag. Ergens staat Van Dik Hout, Malle Pietje en de Bimbo's kan ik me ook nog herinneren. Maar verder ...

Dus is het maar goed dat de tv nog stuk is.

Naar Ali B heb ik nooit geluisterd. Ja, één keer. Toen trad hij op in een dorp een paar honderd meter verder. Maar het was al erg laat en wat we konden horen zorgde er niet voor dat we alsnog het bed uitkwamen.

Maar goed, Ali B blijkt een heus tv programma gemaakt te hebben, "Ali B op volle toeren". Het was ons eerder totaal ontgaan en het programma is al weer klaar en van de buis maar omdat de tv stuk is kwamen we het alsnog tegen bij Uitzendinggemist.
Enigszins aarzelend klikten we de aflevering "Willeke Alberti en Kleine Viezerik" aan. En tja, gut, ik moet het eerlijk toegeven, het was mooie tv.
De opzet van de aflevering komt in de rest van de serie terug. Meneer B bezoekt met een collega rapper een Nederlandstalige artiest, ze kletsen wat en daarna gaat de rapper aan de slag met een lied van de Nederlandstalige artiest, en andersom. Aan het eind laat men dan aan elkaar horen wat het resultaat is. En dat zijn de mooiste stukjes. Twee werelden die naar elkaar luisteren.

Ja, het is vaak een beetje te leukerig, en Ben Cramer doet tenen krommen met een te populair gewrongen "Hey man" maar ... het is mooie tv. En soms zelfs ontroerend.

Hieronder een fragment uit de aflevering met Willeke Alberti en rapper Kleine Viezerik. Mevrouw Alberti zingt tranen in de ogen van Kleine Viezerik met een bewerking van zijn "Meisje luister" en de rapper zelf geeft een persoonlijke draai aan "Telkens weer".

Zo. Twee Nederlandse liedjes in één blog. Dat is goed voor het quotum. Tenminste, als de percentagepolitie geen moeite heeft met een niet blanke rapper. Maar dat zal toch niet?

1 opmerking:

ern@zone zei

Niet direct mijn muzikale smaak....
Het mooiste hieraan vind ik wel, dat twee werelden naar elkaar luisteren!
Interessant :-)