dinsdag 7 december 2010
eReaderfilmpje
In de bibliotheek Langedijk komen er binnenkort een aantal nieuw eReaders voor het publiek beschikbaar en om dat bekend te maken leek een filmpje voor op de website een aardig idee. Zo'n filmpje kan natuurlijk met glanzende readers en ronkende woorden worden gemaakt maar dat past niet helemaal bij de bibliotheek Langedijk.
Karen bedacht dat een bibliotheekmedewerker die de eReader niet af wilde staan een leuke invalshoek zou zijn. Gelukkig was ze niet te beroerd om voor het filmpje zelf door de bibliotheek te rennen.
Het filmpje is gemaakt met een doorsnee fototoestel, daar kun je redelijk mee filmen. Het knippen, de versnellingen en de vertragingen zijn gemaakt in Windows Moviemaker dat op zo'n beetje elke pc zit. De teksten werden gemaakt met Microsoft Digital Image 2006 Standard Edition. Dat duurde erg lang. Het leek de leukste vrouw ter wereld (het technische en geduldige brein achter de filmpjes) aardig om met verschillende lettertypes en kleuren aan de slag te gaan. Dat was minder makkelijk dan het leek. Ik ben toen maar even met de kat gaan praten.
Het was ook een tegenvaller dat het rennende geluid bij de oorspronkelijke filmpjes niet best was en dat het ook idioot klonk na de versnellingen. Dat hebben we dus thuis opnieuw opgenomen. Omdat de flat niet zo heel groot is en omdat we steeds gierend moesten lachen kwamen we niet verder dan wat voetstappen die je hoort in het begin van het filmpje. De stilte daarna is opgevuld met een stukje uit "Keep on running" van de Spencer Davis Group. Dat is vast niet legaal maar ik gok dat het filmpje niet genoeg hits gaat krijgen om op te vallen.
Alles is in elkaar geschoven met Magix foto's op cd en dvd 8. Ook nog gebruikt, "Free studio manager", een aantal handige, gratis programma's waarmee je onder meer geluid van een YouTubefilmpje om kunt zetten naar een bruikbaar formaat.
Het maken van het filmpje was een paar uur pret. Nu maar hopen dat het de klant straks opvalt.
LOL!
BeantwoordenVerwijderenMooie prestatie, Ton
BeantwoordenVerwijderenKlasse Ton. Keep on filming!
BeantwoordenVerwijderenSimpel en leuk Ton. Is dit voor andere bibliotheken ook bruikbaar? Ik bedoel: hoe simpel is het om Langedijk te vervangen in de tekst door willekeurig welke naam?
BeantwoordenVerwijderen@Johan, het, heel grote, werkbestand is al van de overvolle pc verwijderd. Als ik dat nog gehad had was het heel makkelijk geweest.
BeantwoordenVerwijderenMaar er valt relatief simpel een knip te maken na de eerste "dia's" met letters zodat die vervolgens vervangen kunnen worden door nieuwe dia's met een andere bibliotheeknaam.
Misschien leuk om te weten, maar ik heb dit filmpje gisteren tijdens mijn eerste workshop over "filmpjes maken door bibliotheken" laten zien als voorbeeld hoe het moet. Het sterke aan dit filmpje is het goede en simpele verhaal.
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik ook wel deze website voor geluiden onder filmpjes: http://soundbible.com/
Keep up the good work!
@Wilma, dat vind ik echt heel leuk om te horen Wilma (krijgt gloeiende wangen).
BeantwoordenVerwijderenEn dank voor de tip.