woensdag 17 augustus 2011

eGedoe of "De terugkeer van de winkelbibliotheek?"


Toen we een jaar of 40 terug in Den Helder kwamen wonen was er vlakbij, in de Spoorstraat een winkel waar je tijdschriften, papier, pennen en meer van dat kon kopen. Het leukste waren echter de kasten met boeken die achterin de winkel stonden.
Omdat de titels van die boeken, meestal streekromans of andere fictie nogal op elkaar leken en mijn moeder al die vage titels niet kon onthouden ging ik er vaak boeken voor haar uitzoeken. Mij zeiden de titels helemaal niks maar ik kon goed voorkanten onthouden. Vandaar dus. Je zocht een boek of twee uit, betaalde per boek een bedrag(je) en dan bracht je ze een week of wat later weer terug.

Het beeld van zo'n ouderwetse winkelbibliotheek zit nu al weer een paar dagen in mijn hoofd. Vorige week twitterde @FHuysmans een linkje naar een bericht in InformatieProfessional. In het bericht stond dat uitgevers en boekverkopers een intentieverklaring hadden ondertekend om tot een gezamelijk eBoekplatform te komen.

Nu is het natuurlijk prachtig dat er in ieder geval ergens mensen een intentieverklaring over eBoeken tekenen maar ik blijf steeds steken bij een woordje in een zin in de verklaring die je her en der kunt lezen.

"In de toekomst zal de consument via dit platform eenvoudig en snel digitale producten kunnen zoeken, aanschaffen (zowel tijdelijk als permanent) en gebruiken."

Tijdelijk aanschaffen? Dat klinkt toch erg als lenen waar je elke keer een ietsje voor betaalt. Hoewel je misschien ook wel een groter bedrag kunt storten waardoor je een aantal achter malen elkaar kunt lenen. Noem het een abonnement of zo.

Lenen, abonnement. Waar doen die dingen me toch aan denken?

Bibliotheken kunnen eBoeken uitlenen via een portal van de NBD. Maar hoewel die portal voor een hoop opwinding zorgt komt die opwinding niet door de hoeveelheid titels die er in zitten. Dat aantal is nog steeds gering. Er is ook nog een Eregallerij waar je rechtenvrije klassiekers kunt downloaden. Maar het zou goed kunnen dat na het eerste enthousiasme iedereen nu wel een beetje klaar is met Couperus en Jacob van Lennep.
Maar verder?

Uitgevers en boekverkopers gaan iets doen. Met iets dat voor mij nu lijkt op de terugkeer van de winkelbibliotheek.
Of bibliotheken nog wat gaan doen? Als ik het allemaal goed begrepen heb sprak de Stuurgroep e-books openbare bibliotheken gisteren met de GAU (Groep Algemene Uitgevers).
Ik ben reuze nieuwsgierig naar wat daar uitgekomen is.



2 opmerkingen:

  1. Daar zat Bok in later dochter getrouwd met Claasen waar Ruud nu bij Helderse courant werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik heb er zelfs nog eens een zomer gewerkt. Mooie winkel, aardige mensen.

    BeantwoordenVerwijderen