woensdag 3 november 2010

Het schiet weer lekker op met de eBoeken


Net nu er een paar nieuwe eReaders afgeleverd waren. En ik eindelijk een leuk idee voor een filmpje had. En dan zie je 's ochtends wat onheilspellende tweets over de ePortal van de NBD voorbij komen. Met een link naar een nieuwsbrief. Die op het werk ook in mijn postvakje zat.

Kopiëren en plakken maar weer.

"Indertijd heeft NBD/Biblion een overeenkomst gesloten met uitgeverij NDC/VBK voor de levering van eBooks voor de ePortal. [...]Doordat NDC/VBK het contract heeft opgezegd kan NBD/Biblion tot 31-12-2010 nog titels van deze uitgeverij aanbieden via de ePortal. Na deze datum mogen wij geen titels van NDC/VBK meer leveren."

Er komt dus niets of weinig nieuws meer in de ePortal.

Stond er nog meer in de nieuwsbrief? Iets van een reden waarom de NDC/VBK het contract heeft opgezegd?

"Onderdeel van deze overeenkomst was dat er een leenvergoeding betaald wordt per uitlening, een gelijk bedrag als voor een papieren boek. Dit in afwachting van een definitieve regeling voor leengeld voor eBooks. Deze definitieve regeling is echter een verantwoordelijkheid van de VOB, zoals men dit ook geregeld heeft voor alle andere materiaalsoorten. NBD/Biblion exploiteert vervolgens binnen deze kaders.
De onderhandelingen tussen VOB en de rechthebbenden zijn echter nog steeds niet afgerond. Men heeft inmiddels wel vastgesteld dat een eBook niet onder de bestaande leenrechtregeling valt. Het in de ogen van NDC/VBK trage verloop van deze onderhandelingen, was voor deze partij aanleiding om de levering van nieuwe titels voor onze ePortal op te schorten. Vanzelfsprekend betreurt NBD/Biblion deze gang van zaken in hoge mate."

En ja, ik weet het, de ePortal van de NBD was niet het toppunt van gebruiksvriendelijkheid (en dat is een understatement ja) en ja, er valt van alles te bediscussiëren over DRM. Maar de portal was er wel en klanten konden er, na wat gevloek, ook iets mee. Soms werden ze zelfs lid om toegang tot die ePortal te krijgen.

Maar nu komt er niets meer bij. Omdat het overleg te traag ging.
Zou de VOB er misschien ook nog iets over gaan zeggen? Ik kreeg verbluffend regelmatig mailtjes van ze over de petitie. En er komt geloof ik morgen weer een nieuwe nieuwsbrief. Want ik wil eigenlijk wel heel graag weten hoe het zit. Of hoe het gaat zitten. Met die eBoeken. En de onderhandelingen. En de toekomst. Want het is zo alweer morgen.

8 opmerkingen:

  1. Als het zo doorgaat moeten we de mensen haast gaan verwijzen naar The Pirate Bay :-).
    Maar waardeloos is het zeker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik citeer: 'Soms werden ze zelfs lid om toegang tot die ePortal te krijgen.'
    En dat voor het luttele bedrag van 12.000 euro's (aansluitkosten), plus de jaarlijkse vergoeding.

    Wij betreuren deze gang van zaken in hoge mate...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. echt niet te geloven dit *diepe zucht*

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik hoop echt dat onze branche (maar wie spreekt namens ons) het e-boekprobleem gaat oplossen en er een schitterende landelijke site komt waarop ieder bibliotheeklid simpel kan inloggen en e-boeken kan lezen zoveel ze willen voor een bepaalde termijn. Niet aanwezig zou bij e-boeken niet aan de orde moeten zijn. Dat betekent dus dat we als branche de rechten moeten zien af te kopen om titels ongelimiteerd aan leden te kunnen uitlenen. Er moet toch te berekenen zijn wat een titel nu een uitgever en auteur oplevert door de aankoop en uitleen in de bibliotheken? Het geklooi met de huidige ePortal van de NBD is niet het juiste antwoord op de vraag van onze klant.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Denk dat we beter tijd kunnen investeren in een pagina waarin we alle bronnen waar je gratis boeken en publiek domein kunt downloaden, van Archive.org tot Gutenberg, van Google Books tot losse titels van vooruitstrevende auteurs, verzamelen op een mooie pagina met mooie downloadknops. Aangevuld met lokale en regionale uitgaven.

    De eigentijdse romans doen we dan nog wel eens als de uitgevers en de branche eruit zijn, toch? Beter geen aanbod dan een piepklein, lijkt mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Bas, ik hoop dat de landelijke krachten er vlug uit gaan komen. Het duurt mij in ieder geval allemaal veels te lang. En met dat geklooi ben ik het wel eens. Maar tegelijkertijd blijf ik het ook weer jammer vinden dat de enige landelijke site waar we als bibliotheek wat mee konden nu op één oor gaat liggen.

    @Edwin, uit een nieuwsupdate over eBooks van de VOB haalde ik dit "Rechtenvrije e‐books eind 2010 beschikbaar
    Eerder hebben we aangegeven dat we een onderscheid maken tussen het realiseren van een rechtenvrij en een auteursrechtelijk beschermd aanbod. Het rechtenvrije aanbod komt aan het einde van dit jaar beschikbaar. Daarmee zullen we niet de eerste zijn. Ook via talrijke websites zoals BOL.com en apps zoals de iBookstore van Apple kunnen rechtenvrije e‐books worden verkregen. Het is natuurlijk vreemd dat bibliotheken hier op enkele lokale initiatieven na nog helemaal geen aanbod in hebben. Daar komt vanaf eind van dit jaar dus verandering in. Dan komt via een widget en/ of een app een rechtenvrij aanbod beschikbaar. Tegelijkertijd willen we die gelegenheid te baat nemen om te laten zien waar de maatschappelijke meerwaarde van bibliotheken uit bestaat. Hieraan wordt met verschillende partijen gewerkt. Een van die partijen is de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren (DBNL), die al een grote hoeveelheid rechtenvrije Nederlandse literatuur heeft gedigitaliseerd, en die op korte termijn deze teksten als e‐books zal gaan aanbieden."
    Dus misschien wordt dat wat.

    BeantwoordenVerwijderen